Monday, February 1, 2010

MaIrA'S mILeStoNE

Posted by I am Nad at 8:00 AM
Up kan milestone ni..updated!

1 month 
- pada awal kelahiran maira ambil masa 2 hari baru dia btol2 buka mata..itu pon sepet jek.. hanya nampak mata hitam dia.
- tali pusat maira tercabut on day 4, org kata tali pusat tanggal awal ni good baby.. InsyaAllah
- sangat suka tidur, mostly waktu siang n malam adalah waktu berjaga. sedang meng'adjust' waktu org tua kata.
- suka didakap ketika nangis, mungkin dpt mendengar bunyi jantung ibu buat dia rasa besh....
- perlu disokong pada blakang badan sekiranya mendokong.better kendong je coz to little nak didudukkan..

2 month
- masih lagi adjust waktu.. tp kadang kala boleh lena waktu malam.. depend on how kita ajak dia main waktu siang.
- pandai senyum ckit2..
- buleh buka mata luas2.. recognize ibu, daddy n family.
- suka main tangan.. agak kagum dgn pergerakan tangan nya.
- respon/berpaling bila kita panggil nama dia or bila dgr bunyi2an
- sudah mampu untuk menegakkan badan, namun perlu di ampu
- mula kenalpasti rutin harian eg: mandi, time susu, time jln2 petang

3 month
- ketawa + bunyi agak kuat
- suka membuat bunyi2.. buu...ar.... eeeerrr...
- cuba mencapai sesuatu bila dihulurkan
- boleh pegang sesuatu barang dlm beberapa saat
- cuba untuk memusingkan badan ke kiri ke kanan
- boleh duduk dgn sokongan.
- boleh berdiri dgn bantuan

4 month
- boleh meniarap dgn sedikit bantuan
- mampu menyokong kepala / mengangkat kepala
- boleh memegang barang sendri ex:botol, toys, buku kecil (lebih lama)
- respon terhadap bunyi2 yang biasa dia dengar ex:iklan tv kegemaran
- mula tertarik dgn objek bergerak.. suka menonton tv
- boleh berdiri , mencangkung n berdiri semula repeat action

5 month
- boleh meniarap dgn sendiri, telentang dan meniarap semula
- boleh mengundur ketika meniarap
- boleh berpusing ke arah lain ketika meniarap..pagi2 je dah hilang kemana..hehe..

- suka menyembur.. 'ibb..buubububuu' basah baju dia :p
- ketawa sgt kuat seperti org dewasa..hehee
- respon bila org bercakap dgn nya.. 'atttaaa abububu theethee'
- suka hisap ibu jari
- boleh capai objek yg agak jauh dan halakan pada mulut(direction yg btol)
- mengenggam dan mencubit dgn kuat.huh!
- cuba mengangkat badan bila tangan dipegang
- mula faham sekiranya di marahi.
- mengenalpasti objek n kejadian eg: tudung = ibu nak g jln, tuala= nak kene mandi, pampers= salin pampers tp xmo pkai suar smula..hehehee
- nangis pabila didokong org yg xdikenali(dah kenal daddy, ibu n family)
- pandai kejut ibu n daddy pagi wekend dgn cara cubit or tapping my face
- da start makan  bit.. coz kesian tgok dia ngecap bibir when ibu n daddy mamam.. but depends on her..kalu suap skali dia elak means she's not interested , better start eating on 6 month.

6 month
- makan bubur + ikan bilis blend + brokoli blend + carrot potong dadu halus
- mula imbang badan dgn cara angkat sblh tgn
- cuba untuk duduk
- cuba untuk merangkak ke hadapan dgn cara menghempas badan
- sangat suka respon kepada kanak2.. dah faham maksud bermain
- dah mula kenal rakan sekelas (rakan asuhan.ehee), seronok bila nampak kawan 2 kat luar rumah..nak je dia ikut...
- dh pandai budget timing ibu blk keje..kalu amek lambat cam ngajuk

7 month
- makan bubur yg seakan nasi lenyek + brokoli rebus n potong + ikan bilis blend + ikan rebus @ ayam rebus
- mula mengunyah.. walau xde gigi
- mahir sangat2 merangkak..seluruh rumah dia jajah..
- cubaan angkat bdn or berpaut pada sofa
- enjoy mandi soo much..  sampai xmo dipegang dlm besen mandi..
- masih lagi cuba duduk dgn lebey stabil
- meronta2 bila lihat bb lain jalan.. kaki akan bergerak2..seolah dh pandai jalan..
- sedey bila dimarah atau dilarang n mahu dipujuk
- sudah memahami sedikit percakapan kita
- minum susu sambil pegang botol susu sendiri
- excited whn see her own face on mirror
- sume benda masuk dlm mulut

this list will continuing updated selari dgn usia maira..

0 comments:

Followers

 

[not so little] MAiRa In D'HoUsE Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez